Delen-Nieuws

Delen Private Bank Leuven: een nieuw elan voor erfgoed

20 augustus 2021 | Delen-Nieuws

Antwerpen. Brussel. Luik. Gent. Leuven. Delen Private Bank is gehuisvest in karaktervolle gebouwen met symboolwaarde en een rijke geschiedenis. Wist u dat de keuze van de gebouwen deel uitmaakt van de langetermijnvisie van de bank? Zij investeert in het bouwkundig erfgoed van steden door historische gebouwen te renoveren, in stand te houden en te beschermen. Deze renovaties worden zoveel mogelijk uitgevoerd in samenwerking met de stadsdiensten en de dienst Monumenten en Landschappen.

Het Leuvense hoofdkantoor is gevestigd aan de Bondgenotenlaan op nummer 140 en staat ook bekend als het ‘herenhuis Bauchau’. Ontdek zijn geschiedenis en de renovatie die Delen Private Bank in 2017 en 2018 uitvoerde.

Prestigieus erfgoed in hartje Leuven

Onze vestiging bevindt zich in het begin van de as die het station verbindt met de Grote Markt. In de verte zijn de torens van het beroemde stadhuis al duidelijk te ontwaren.

Het herenhuis van metaalproducent Eugène Bauchau (1849-1925), die ook de leiding had over brouwerij 'Eugène Bauchau & Cie Brasserie Malterie La Vignette', werd zwaar getroffen door de bombardementen tijdens de Grote Oorlog (net als een groot deel van het historische centrum van Leuven). In 1920 gaf de industrieel daarom aan de Leuvense architect Alphonse Stevens (1866-1944) de opdracht om een nieuwe woonst op te trekken. Die laatste was bijzonder actief in Leuven en tekende de plannen voor meer dan 40 panden tijdens de heropbouw van de stad na de oorlog.

Ontwerp van architect A. Stevens

(bron: archieven DPB)

De woning in neorococo-stijl telde oorspronkelijk twee bouwlagen. Tijdens renovatiewerken in de jaren 80 werd er een derde verdieping aan toegevoegd. Kenmerkend voor de gevel zijn de omlijste vensters van natuursteen en de bovenverdieping met klassieke balustrade en opengewerkt mansardedak met een ‘oeil-de-boeuf’.

De imposante rondboogpoort verleende koetsen oorspronkelijk toegang tot het achterste gedeelte van het gebouw. De inkom en de ruimten op de benedenverdieping zijn uitgevoerd in Lodewijk XVI-stijl, met onder meer tweekleurig parket, marmeren schoorsteenmantels, vleugeldeuren en een monumentale bordestrap.

Delen Private Bank Leuven

Opwaardering van een iconisch gebouw voor de stad Leuven

Al in 2014 had de bank plannen om zich te vestigen in de hoofdstad van Vlaams-Brabant. De zoektocht naar een geschikte locatie nam echter enige tijd in beslag.

Toen de beslissing genomen was, bogen onze interne teams zich over de restauratie, in samenwerking met architectenkantoren AXIA en Oh Architecten.
Het doel bestond erin om:

  • het voormalige herenhuis Bauchau zijn aloude luister terug te geven, de authenticiteit ervan te respecteren en tegelijk de klanten optimaal van dienst te zijn dankzij moderne en comfortabele voorzieningen;
  • het pand op te waarderen door terug te grijpen naar de oorspronkelijke staat (door de verbouwingen tijdens de jaren 80 was het beschermde gebouw gedeeltelijk gewijzigd). Dit bleek mogelijk dankzij opzoekwerk in de archieven en de samenwerking met de dienst Onroerend Erfgoed;
  • de woning uit te rusten met moderne technieken, om onze klanten en ons personeel het nodige comfort te garanderen en te voldoen aan de meest recente milieunormen.

De werken startten in juni 2017 en de oplevering vond plaats in augustus 2018. De eerste stap bestond erin om een aantal aanpassingen ongedaan te maken aan de hoofdtravee met de koetsdoorgang. Op die manier konden we de oorspronkelijke inrijhoogte herstellen, net als het perspectief van de straat naar het achtergedeelte.

Voor de inkom was de oplossing om het tochtsas uit de jaren 80, dat een negatieve impact had op het volume van de benedenverdieping, te vervangen door een metalen kubus met beglaasde deuren. De beschermde parketten op de begane grond en de eerste verdieping hebben we gerestaureerd.

We hebben ook nieuwe ruimtes toegevoegd, zoals het sanitair en een trap tussen de kelderverdieping en de begane grond. Beide zijn uitgevoerd in natuursteen (type 'Sahara noir').

Daarnaast hebben we de technische installaties vernieuwd om een verantwoord energiegebruik en een moderne insteek te combineren. Het pand werd bovendien volledig geïsoleerd en ook de dakbekleding is daarom compleet vernieuwd. Tot slot hebben we de gevel gereinigd en waar nodig hersteld.

Anne-Sophie Delen heeft samen met haar mama Marie-Alix de inrichting voor haar rekening genomen. Delen Private Bank laat zijn gebouwen niet alleen spreken door hun hoogstaande inrichting, maar ook door de sfeer die er hangt. We geven onze klanten het gevoel dat ze een privéwoning binnenkomen en zorgen tegelijk voor een aangename werkomgeving voor onze medewerkers.

Zowel het concept voor het project, de procedures in verband met de bouwvergunning, de voorafgaande gesprekken met de verschillende instanties, het projectbeheer als de uiteindelijke renovatie zijn het werk van medewerkers van de bank. Zoals gewoonlijk hebben onze teams dit project met passie voor kunst en architectuur uitgevoerd.

Ontdek de volgende weken de geschiedenis van de andere iconische gebouwen van Delen Private Bank.

Collega's aan het woord over het project

Chris Punie: “We vinden het belangrijk dat onze klanten zich thuis voelen bij ons op kantoor. Dat is het begin van elk vertrouwelijk gesprek. In alle kantoren hanteert de bank daarom dezelfde herkenbare stijl: warm, persoonlijk en sfeervol.

Peter Willems: “De keuze viel op dit pand door zijn rijke geschiedenis, ruime oppervlakte en gunstige ligging, op 90 meter van het station van Leuven. Met eerbied voor het patrimonium uit het verleden, gecombineerd met het comfort van vandaag. We kiezen daarom voor een verfijnde combinatie 

 
 
Nederlands
Nederlands Français