BP-building

De BP-building in Antwerpen, technologisch vernuft en esthetische elegantie

Voor zijn nieuwe vestiging in Antwerpen doet olieraffinaderij British Petroleum beroep op Léon Stynen en zijn vennoot Paul De Meyer. De architecten stellen voor om het gebouw niet op te trekken in de binnenstad, maar in de groene periferie dicht bij een grote invalsweg.

Het resultaat is een van de meest verbluffende kantoorgebouwen van de Belgische naoorlogse architectuur. De vloerplaten en de gevels van het kantoorgebouw hangen met stalen kabels aan een draagconstructie van beton en staal. Het gedurfde concept werd al door Duitse modernisten beschreven in de jaren 1920, maar was in Europa nog niet uitgevoerd.

Stynen en De Meyer koppelen technologisch vernuft aan esthetische elegantie. Door de kleine oppervlakte van de sokkel lijkt het volume zich boven de grond te verheffen. Het toegangspaviljoen is dwars onder de constructie geschoven, wat de lichtheid nog versterkt.

Delen Private Bank vond in de BP-building een prachtig tijdelijk onderkomen, zo lang er verbouwd wordt aan de hoofdzetel op de Jan van Rijswijcklaan.

 
 
Nederlands
Nederlands Français